Je hebt er al vaak mensen over horen praten, maar je erin verdiepen heb je nog niet gedaan. Klinkt het te zweverig? Volgens vele mensen wel. Toch is het simpel om een keer met mindfulness te beginnen en je krijgt er onwijs veel voor terug: stoppen met piekeren, lekkerder in je vel zitten, effectiever werken en minder stress ervaren. Waarom zou je er dan niet aan beginnen?
Wat is mindfulness?
Als mens ben je vast gewend aan eindeloos piekeren. Je denkt erover na wat je morgen nog moet doen, welke deadlines je allemaal deze week nog hebt en dat je vanavond nog een paar dingen moet doen, zoals de boodschappen en je mail checken. Ook pieker je over het verleden. Dat gesprek dat je vandaag had, was toch niet helemaal gegaan zoals jij het wou. Had je dit en dat maar anders gedaan… We zijn er aan gewend geraakt om na te denken over het verleden en de toekomst. En daarvoor is er mindfulness: ‘denken in het hier en het nu’. Met mindfulness ga je je meer richten op het heden. Je bent niet meer aan het piekeren, maar je denk juist na over de dingen die je nu aan het doen bent. Daardoor kun je je meer ontspannen.
Is mindfulness echt zo goed voor je?
Mindfulness kun je ook wel vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Je geniet meer van het nu en je bent niet meer zo aan het piekeren. Daarom is mindfulness erg goed voor je, want het werkt behoorlijk stress verlagend. Je voelt je gelukkiger over het leven, want je bent meer aan het genieten.
Het heeft alles met psychologie te maken: verander hoe je denkt, en dat verandert jouw kijk op de wereld. Daarom is het nog wel oefenen geblazen, als je wilt beginnen om meer ‘mindfull’ te denken. Het lukt niet van de ene op de andere dag. Dus; hoe begin je met mindfulness?
Zo doe je het!
Observeren
Observeer wat er om je heen gebeurd. Denk even niet aan de gedachten die in je hoofd rondspringen, maar kijk om je heen en merk op wat er allemaal gebeurd. Ook al sta je in de file, het werkt zeer ontspannend om te doen. Ga helemaal op in het moment en ervaar de emoties die je voelt. Laat je niet meesleuren door routinewerk, maar geniet van het moment.
Genieten van vervelende klusjes
Heb je een vervelend klusje dat je moet doen (zoals afwassen) leer daar dan ook van te genieten. De meeste mensen zitten in een haastmoment wanneer zij bijvoorbeeld de afwas aan het doen zijn. “Snel even de afwas doen en daarna kan ik gaan genieten van de avond”. Wanneer je zo denkt, denk je eigenlijk verkeerd. Leer al te genieten tijdens het afwassen. Zie het bijvoorbeeld als een momentje voor jezelf.
Even niets doen
Even niets doen zit er vaak in ons leventje niet in. Overdag werken we of gaan we naar school en ’s avonds doen we vaak nog wat klusjes of werken we nog even die paar mails weg. In het weekend plannen we allerlei dingen in met vrienden, waardoor eigenlijk je hele week vol zit. Zet jezelf eens niet zo onder druk en doe even helemaal niets. Vaak krijg je dan een zenuwachtig gevoel, want je wilt je graag nuttig maken door iets te gaan doen. Geef je zelf daar niet aan over en doe gewoon even helemaal niets.
Kleine momenten
Hoe vaker je het lukt om je aandacht bij kleine momenten te halen, hoe gelukkiger je je voelt en hoe minder stress je ervaart. Denk minder aan het verleden en de toekomst, maar denk vaker aan het moment waarin je nu zit. Het is even oefenen, maar na een tijdje merk je dat het helemaal vanzelf gaat.
Is mindfulness niet jouw ding? Maar wil je wel beter leren omgaan met je gepieker en stress? Kijk dan eens bij de opties bij psychologen die kunnen helpen bij stress en burn-out coaching.
Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen & vers nieuws over gezondheid!
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?