Op de jaarvergadering van Europese cardiologen in Amsterdam is een nieuwe richtlijn voor de behandeling van hoge bloeddruk bekend gemaakt. De opvallendste wijziging is dat de artsen normaal nog maar één bloeddruk norm hanteren: een bovendruk van maximaal 140 (mmHG). De vroegere onderdruknorm wordt geschrapt.
Bovendruk
Een bloeddruk is voortaan dus pas te hoog vanaf een bovendruk van 140 millimeter kwikdruk. De vroegere dubbele norm die werd gehanteerd met de waarden van maximaal 140 mm Hg voor mensen met laag tot matig risico op hartziekte, en 130 mm Hg voor hoogrisicopatiënten vervalt.
Onderdruknorm vervalt
Maar de belangrijkste wijziging is dat de vroegere onderdruknorm van maximaal 90 (bij laag en matig risico) en 80 mm Hg (hoog risico) wordt geschrapt. Voortaan telt alleen nog de bovendruk (de zogeheten systolische druk). De reden voor afschaffing is dat er onvoldoende bewijs is dat er levens worden gered door aparte normen voor de bloeddrukmeting aan te houden.
Zelf je bloeddruk meten
Voortaan krijgt ook de bloeddrukmeting door patiënten thuis een belangrijker plaats in hun behandeling. Mensen zijn vaak extra zenuwachtig als ze hun bloeddruk door een arts laten meten en daarom zijn de metingen bij de arts vaak kunstmatig hoor. Daarom is het beter om zelf je bloeddruk te meten.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?