Onderzoek naar eventuele hersenbeschadiging na kopballen

Home » volwassen » Onderzoek naar eventuele hersenbeschadiging na kopballen

Het wordt wel eens gezegd dat teveel kopballen naast hoofdpijn of zelf migraine, de hersenen beschadigd, dit is een voorbeeld van letselschade. Het zou een gevaarlijke kant zijn van het voetballen. Er blijkt een kern van waarheid in te zitten. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat kopballen een negatieve invloed hebben op het geheugen.

Testen op vlak van geheugen en reactievermogen

Onderzoekers in Schotland vroegen zich af of kopballen daadwerkelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Voor hun studie gebruikten ze 19 amateurvoetballers van een jaar of 22. De jonge voetballers moesten binnen 10 minuten 20 ballen koppen van 6 meter afstand. Na de activiteit ondergingen de koppende voetballers een serie testen. Ook na 1 dag, 2 dagen en 2 weken moesten ze allerlei testjes doen op het gebied van geheugen en concentratie. Daarnaast werd hun leervermogen en reactiesnelheid van de spieren onderzocht. Hoe snel konden ze bijvoorbeeld iets op commando doen, en bepaalde gegevens onthouden?

Tragere reactie

Het hoofddoel van het Schotse onderzoek was uitvinden of de kopballen kopballen hersenbeschadiging
bij voetbal daadwerkelijk de hersenen hadden beschadigd. Het blijkt dat de hersenen inderdaad trager reageren dan normaal. De jongens moesten bijvoorbeeld een been strekken op commando. Na het koppen verliep deze actie trager dan voorheen. Aan de andere kant moet wel gezegd worden dat het een verschil van milliseconden betreft. Van echte hersenbeschadiging of letselschade kan dus ook weer niet gesproken worden.

Slechter geheugen

Ook het geheugen van de onderzoeksgroep bleek na het koppen achteruit te zijn gegaan. Ze hadden een 67 procent grotere kans op fouten tijdens geheugentests. Toch is er geen sprake van permanente hersenbeschadiging. Na een dag was er van de vertragingen namelijk niets meer te merken. Het onderzoek toont dan ook niet honderd procent aan dat er sprake is van echte hersenbeschadiging. Wel leveren kopballen op de korte termijn een beetje schade op. Zodoende is het dus niet goed voor de gezondheid wanneer je het als voetballer elke dag doet. De schade die ontstaat is gelukkig geen letselschade.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten