Wat helpt tegen een winterdepressie ?

Home » volwassen » Wat helpt tegen een winterdepressie ?

Of je het nu de winterblues noemt of een winterdip, het is altijd vervelend om je moe en lusteloos te voelen.  Maar troost je, er zijn veel mensen die aan het einde van de winter last hebben van een depressie. Het verlangen naar de zon, licht en warmte groeit maar de donkere, regenachtige  dagen duren maar voort.

Lichttherapie

Het is het tekort aan daglicht dat winterdepressies veroorzaakt. Melatonine zorgt voor een gezond dag- en nachtritme. Het maakt je ’s avonds slaperig.  Sommige mensen maken in de winter te veel  melatonine aan doordat de dagen zo donker zijn. Hierdoor voelen ze zich de hele dag moe. Lichttherapie kan helpen. Veel licht kan de klachten van moeheid en neerslachtigheid verminderen of zelfs helemaal wegnemen.

Frisse neus

Winterdepressie WinterVerder is het belangrijk om iedere dag even naar buiten te gaan. Ga bijvoorbeeld een rondje hardlopen. Juist in die donkere periode als je totaal geen zin hebt om van de bank af te komen. Maar wie iedere dag even een frisse neus haalt , pikt ongemerkt toch weer iets mee van het kleine beetje licht dat er buiten is. Ook al is het bewolkt. Veel mensen die zich lamlendig voelen, slaan het ontbijt over. Niet doen. Door te ontbijten komt het lichaam op gang en verdwijnt het slaapgevoel.

Sta vroeg op

Nog een goede tip: sta altijd vroeg op. Blijf niet in je bed liggen omdat het buiten zo nat, koud en donker is. Vroeg opstaan is goed voor de biologische klok. Ook al houd je niet van sporten: veel bewegen helpt ook. En contact zoeken met anderen. Praat over je gevoel. Deel je emoties. Ook dat kan voor een flink stuk verlichting zorgen. En tot slot: denk eens na over aanvullende voeding supplementen. Misschien doet  een extra dosis vitamine D of B12 jou  wel heel veel goed.

Maar als echt niets je kan opvrolijken, is het misschien toch verstandig om eens langs de huisarts te gaan. Mogelijk heb jij gewoon het meest aan een aantal gesprekken met een psycholoog, gecombineerd met de juiste medicatie.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten