Ongeveer 80% van de vrouwen die zwanger worden heeft last van misselijkheid. Het moeten overgeven is een vervelend neveneffect van de zwangerschap. Na verloop van tijd worden de misselijkheidsaanvallen minder, hoewel het tegen het einde van de zwangerschap weer kan opsteken. Het braken heeft echter ook een positieve kant, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Vrouwen die kampen met misselijkheid hebben namelijk 50% minder kans op een miskraam.
Grootschalig onderzoek onder zwangere vrouwen
Wanneer vrouwen tijdens een misselijkheidsaanval moeten braken, wordt de kans op een miskraam met 80% verkleind. Dit blijkt een uitgebreide studie van Jama Internal Medicine. Voor het klinisch onderzoek werden er 1228 vrouwen die vruchtbaar waren gevolgd, waarvan er 797 in verwachting raakten. 57,3% van de vrouwen had last van misselijkheid, waarvan 26,9% braakte. 188 van de 797 zwangerschappen eindigden in een miskraam. Dit komt neer op 23,6%. Het blijkt dat de groep met misselijkheid 56% minder kans heeft op een late miskraam dan vrouwen die nergens last van hebben. Vrouwen die ook nog eens regelmatig moesten overgeven hadden zelfs 80% minder kans op een miskraam.
Verband tussen misselijkheid en miskramen
De studie in Jama Internal Medicine toont een interessant verband aan tussen zwangerschapsmisselijkheid en miskramen. In eerste instantie verdiepten de onderzoekers zich in de vraag of aspirine wellicht miskramen in een later stadium kon voorkomen. Het antwoord daarop bleek ‘nee’ te zijn. Men vervolgde het onderzoek met een studie naar zwangerschapsmisselijkheid. De deelnemende vrouwen noteerden gegevens over hun zwangerschap in een dagboek, waaronder de momenten waarop ze misselijk werden en moesten overgeven. Deze manier van werken maakte het onderzoek zeer nauwkeurig. De vrouwen konden immers niets vergeten omdat ze alle klachten hadden genoteerd.
Nieuwe onderzoeksvragen
De enige vraag die nog heerst is waarom vrouwen die moeten overgeven tijdens de zwangerschap minder vaak een miskraam hebben. Onderzoekers zijn er nog niet over uit. Het zou kunnen dat er bepaalde hormonen in het lichaam voorkomen die zowel de misselijkheid veroorzaken, als de loop van de zwangerschap beïnvloeden. Verder onderzoek is hoe dan ook gewenst.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?