Mogelijk verband tussen hooikoorts en aantasting van het brein

Home » dossier » allergie » Mogelijk verband tussen hooikoorts en aantasting van het brein

Het is ontzettend vervelend om last te hebben van klachten van hooikoorts. Je bent zeker niet de enige. Wereldwijd hebben miljoenen mensen last van allergische reacties op pollen. Symptomen zijn onder andere prikkende ogen, een verstopte neus en constante niesbuien. Uit Oostenrijks onderzoek blijkt dat hooikoorts misschien nog een ernstiger gevolg heeft, namelijk aantasting van de hersenen.

Onderzoek naar graspollenallergie

Wetenschappers van de Paracelsus universiteit in Salzurg onderzochten graspollenallergie door muizen bloot te stellen aan allergenen.  Ze keken vooral naar de hippocampus, het hersengedeelte dat onder andere informatie opslaat in het geheugen. Het blijkt dat deze allergenen zorgen voor neurogenese in de hippocampus. Met de term ‘neurogenese’ wordt de ontwikkeling van nieuwe neuronen in de hersenen bedoeld. Deze ontstaan bij zoogdieren, zoals mensen, en vogels. Daarnaast ontdekten de wetenschappers dat hooikoorts de zogeheten microglia activiteit in de hersenen onderdrukt. Dit zou een negatieve invloed kunnen hebben op het geheugen.

Minder beschermd tegen ziekteverwekkersimmune-system-1132182_1280

De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het blad ‘Frontiers in Cellulal Nieroscience’. Voor de gemiddelde hooikoorts patiënt is het wellicht niet duidelijk welke gevolgen de genoemde wetenschappelijke termen hebben. Het komt er op neer dat je minder goed beschermd bent tegen ziektes. Microglia zijn cellen die ziekteverwekkers in de hersenen beschermen. Wanneer sprake is van minder microglia-activiteit betekent dit dus dat je minder bestand bent tegen mogelijk gevaarlijke ‘indringers’. Denk bijvoorbeeld aan een bacteriële infectie.

Meer onderzoek nodig

Met name bij langdurige lage microglia-activiteit loopt een hooikoorts patiënt mogelijk meer risico op hersenschade. Dit is echter nog niet honderd procent bewezen. De onderzoekers stellen dat er veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om hun bevindingen te staven. Ook ontstaan er nieuwe vragen. Veroudert het brein bijvoorbeeld anders bij mensen met hooikoorts dan mensen zonder? Wees als hooikoorts patiënt dus vooral niet ongerust. Het Oostenrijkse onderzoek zal voorlopig niet wel even voortduren.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten