Bijna iedereen heeft wel eens de pijnstiller Ibuprofen gebruikt. Het helpt bij klachten als hoofdpijn en gewrichtspijn. Ook vrouwen slikken het medicijn regelmatig tijdens hun menstruatie. Uit een onderzoek van de Universiteit van Nottingham is echter gebleken dat ibuprofen ook risico’s met zich meebrengt. Zo ontdekten de Britse wetenschappers dat de ontstekingsremmer de kans op een onregelmatige hartslag en dus hartaanval vergroot.
Internationaal onderzoek
Het nieuws dat ontstekingsremmers de kans op een hartaandoening vergroten is niet nieuw. Wel is het verband tussen ibuprofen en een hartaanval voor het eerst aangetoond. Onderzoekers aan de Universiteit van Nottingham werkten samen met vier verschillende landen.
Zij gebruikten internationale gegevens over ontstekingsremmers die werden voorgeschreven in de periode 2000-2010. Vervolgens werd onderzocht hoeveel mensen de afgelopen 10 jaar een ontstekingsremmer hadden gebruikt. Men vroeg zich af hoeveel personen uit deze groep een hartkwaal hadden gekregen. Vervolgens deze werden deze patiënten vergeleken met dezelfde groep die ook leed aan een hartkwaal, maar geen ontstekingsremmers had gebruikt.
Ontstekingsremmers vs. niet-ontstekingsremmers
De groep mensen met een hartkwaal maar zonder ontstekingsremmers was precies even oud als de tegenhanger. Desondanks verschilden de cijfers behoorlijk van elkaar. Van de in totaal 7,6 miljoen personen die in de periode 2000-2010 ontstekingsremmers hadden gebruikt, belandden er 92.163 in een ziekenhuis vanwege een hartkwaal. Het ging daarbij meestal om personen van 77 jaar of ouder, die ook kampten met een hoge bloeddruk en diabetes.
1 op de 7 mensen met een hartkwaal zonder ontstekingsremmers werd de afgelopen jaren in het ziekenhuis genomen. Ter vergelijking: bij de groep met ontstekingsremmers was dit aantal 1 op de 5. Een aanzienlijk verschil, dat definitief aantoont dat er een verband is tussen ontstekingsremmers en hartaandoeningen.
Het is dus niet alleen zaak mentaal goed om te gaan met een ziekte, maar ook om bijkomende risico’s goed te monitoren.
Verhoogd risico op hartkwaal
Het risico van ontstekingsremmers wordt nog duidelijker wanneer de 1 op 5 wordt omgezet in procenten. Wanneer je de afgelopen 10 jaar namelijk ontstekingsremmers zoals Ibuprofen hebt gebruikt neemt de kans op een ziekenhuisopname namelijk met 20 procent toe. Daarbij loop je het meeste risico met ketolorac (83 procent) en het minste met naproxen (16 procent). Ibuprofen bevindt zich ergens in het midden. Vooral wanneer je regelmatig een hoge dosis inneemt, bijvoorbeeld voor rugproblemen of migraine, neemt de kans op een hartkwaal aanzienlijk toe.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?