Ongelukken in huis voorkomen

[wpseo_breadcrumb]

Ongelukjes gebeuren overal. Natuurlijk wil jij je kleine tegen alle vervelende ongelukjes beschermen. Een ongelukje zit namelijk vaak in een klein hoekje, vooral ongelukken in huis.

Misschien herinner je zelf nog een gebeurtenis van vroeger; een vinger tussen de deur, een val van de trap of het oplopen van een brandwond van hete thee? Uiteraard wil je dit niet voor je eigen kroost.

We hebben de meest voorkomende ongelukken in huis op een rijtje gezet:

  • Vinger tussen de deur
  • Brandwonden
  • Stoten
  • Vallen van de trap

Ongelukken in huisHoe scherp en alert jezelf ook ben, een moment van onoplettendheid kan ook jou overkomen. Stel je zet een lekkere kop thee voor jezelf. De telefoon gaat en terwijl je hem opneemt gooit je kind je pas gezette kop thee van tafel met als gevolg een fikse brandwond. Of misschien ben je net naar boven gelopen en ben je de deur vergeten achter je dicht te doen. De kleine is op ontdekkingstocht en vindt de trap ook reuze spannend. Eenmaal boven aan de trap glijdt hij uit en het is huilen geblazen. Een gebroken neus, arm of erger is zo gepiept.

Omdat kleine kinderen nog volop in ontwikkeling zijn, is ook de motoriek nog niet optimaal. Vallen, stoten en opstaan is een dagelijks terugkomende activiteit. De valpartijen zijn uitermate vervelend, de blauwe plekken pijnlijk. Ongelukken als deze kun je daarom beter voorkomen dan genezen.

Traphek

Traphekje

Hieronder een aantal simpele tips om de veiligheid in je huis.

  • Zorg voor deurbeveiliging zodat de deur niet direct dichtklapt. Er zijn verschillende deurbeveiligers verkrijgbaar, je kunt ook zelf creatief aan de slag gaan door bijvoorbeeld een deurstopper te gebruiken zodat de deur niet verder open of dicht kan.
  • Zorg er altijd voor dat de kinderen niet bij open vuur of hete vloeistoffen kunnen. Zet hete pannen altijd op de achterste pitten op het fornuis.
  • Zorg voor voldoende zachte materialen in huis, zodat je kind zich zo weinig mogelijk kan stoten. Zet tafels of kastjes met scherpe punten niet in het midden van de kastjes. Doe kastdeurtjes en lades dicht.
  • Zorg voor trapbekleding. Een gladde trap vraagt om ongelukken. Ga je voor zekerheid? Ga dan voor traphekjes. Dan weet je zeker dat de kleine niet naar boven kruipt.
  • Baby op de commode? Zorg dat je kindje op een ondergrond met verhoogde zijkant (kussen of weegschaal) ligt. Zo kan het nooit tussen jou en de commode doorschieten.

 

Verwante artikelen

Traphekjes

Babyweegschaal

Koortslip bij baby

 

Meest recente berichten