Peuters fop je niet

[wpseo_breadcrumb]

Rustig slapenBij de peutertijd hoort de groeiende bewustwording van de eigen ik. Bij deze ontwikkeling leren peuters stap voor stap dat ze grip hebben op hun emoties. Bijvoorbeeld dat ze onder woorden kunnen brengen wat ze voelen helpt hen om uit te leggen wat ze voelen.

Behalve het begrijpen van de eigen emoties, leren peuters ook welk gedrag, welke emotie als normaal wordt ervaren in verschillende situaties. Nadat de peuter ontdekt heeft dat hij als individu functioneert in het gezin en omgeving leert de peuter zich vervolgens te verplaatsen in andermans gevoel. Een teken van empathie  zie je wanneer een peuter een poging onderneemt om een ander te troosten.

Een peuter fop je niet

Als baby wordt er op onderzoek uitgegaan. Baby’s zetten hun onderzoek voort wanneer verzorgers hen bemoedigend toelachen, maar  ze staken hun onderzoek als verzorgers hen afkeurend of angstig toekijken. Echter vanaf ongeveer 18 maanden kunnen kinderen de oprechtheid van emoties herkennen. Een ouder die speelt vrolijk te zijn, valt glashard door de mand. Peuters zijn erg slim en sensitief. Dit is de conclusie van de Concordia University na uitgebreid onderzoek. Ze lieten een peuter verschillende situaties met onverwachte reactie hierop zien. Zo werd het eten van een acteur afgepakt waarop de acteur reageerde door breeduit te lachen. De peuters raken hier zichtbaar door verward.

Filmpje sensitiviteit peuters

Peuters fop je nietHet aardige van het onderzoek is de vastlegging ervan. Op internet (zie rechts) is een toegankelijk filmpje geplaatst waarin de sensitiviteit van peuters in beeld is gebracht.

Emoties ‘faken’ werkt niet

De onderzoekers trekken zware conclusies uit de bevindingen. Door emoties te “faken” zouden peuters een verkeerd voorbeeld krijgen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat peuters het idee krijgen dat ze geen ware emoties mogen tonen. Of dit nu de juiste conclusie is of niet: het is voor ouders goed om te weten dat je peuter feilloos doorheeft wanneer je probeert te doen of je vrolijk bent terwijl er iets vervelends is gebeurt. En welke ouder doet dit nu niet op z’n tijd?


[box] Lees ook:

Peuter wil niet eten, help!

Allergie bij kinderen

Ongelukken in huis voorkomen

[/box]

Meest recente berichten