Elke vrouw gaat er een keer doorheen; de overgang en de menopauze. De overgang begint gemiddeld op het 45e jaar en houdt in dat je lichaam minder eitjes gaat aanmaken en je hormoonhuishouding verandert doordat er geen oestrogeen meer wordt aangemaakt. Als je je laatste menstruatie hebt gehad kom je terecht in de menopauze. De meeste vrouwen bereiken dit punt op hun 52e. De menopauze duur een half jaar tot een jaar. (Let op dat je nog wel een jaar tot twee jaar vruchtbaar kunt zijn na je laatste menstruatie). Daarna kom je in de post menopauze terecht. Ook tijdens de menopauze kun je net als bij de overgang klachten hebben.
De klachten bij menopauze
Een groot aantal vrouwen ervaart helemaal geen klachten tijdens de menopauze, daar tegenover staat dat zo’n 14% van de vrouwen in de menopauze ernstige klachten ervaart. Tijdens de menopauze kun je het emotioneel en psychisch zwaar te verduren krijgen. Met regelmaat komt het voor dat vrouwen in de menopauze last krijgen van angsten, depressies en prikkelbaarheid, gevolgd door stemmingswisselingen. Bepaalde levensgebeurtenissen zoals pensionering of afscheid moeten nemen van hun levensgezel kunnen deze gevoelens versterken. Net als bij de overgang kun je tijdens de menopauze ook last hebben van opvliegers en slaapproblemen. Ook overmatig transpireren zowel overdag als in de nacht (nachtzweten), seksuele en genitale problemen, incontinentie en geheugenverlies behoren tot het pakket van mogelijke klachten en symptomen. Dit is voor de vrouw, maar ook voor haar omgeving een moeilijke periode. Er kunnen daardoor relationele problemen ontstaan door onbegrip.
Minder oestrogeen
Doordat het hormoon oestrogeen tijdens de overgang niet meer wordt aangemaakt beland je uiteindelijk in de menopauze. Een bijkomend nadeel hiervan is dat er een verhoogd risico is op osteoporose bestaat. Dit houdt het verliezen van botmassa in. Zowel bij mannen als vrouwen komt dit voor, alleen na de menopauze verloopt de afname voor vrouwen sneller dan bij mannen. Na de menopauze heeft de vrouw ook veel meer risico op aderverkalking. Oestrogeen heeft namelijk een positieve invloed op de bloedvaten en lipoproteïne gehalte en deze invloed wordt dus minder in de periode van de overgang en menopauze.
Wat kan je doen tegen de klachten?
Bedenk ten eerste dat het niet zo hoeft te zijn dat jij klachten krijgt van de menopauze of dat alles wat je voelt met deze levensfase te maken heeft. Mocht je wel de indruk hebben dat de menopauze invloed heeft op je gemoedstoestand, probeer dan zoveel mogelijk situaties te vermijden die je geestelijk instabiel kunnen maken. Daarnaast is gezonde voeding van groot belang, neem desnoods extra vitamine preparaten. Doe dit wel in overleg met je huisarts.
Beweging is nog altijd het beste om het lichaam, zowel geestelijk als fysiek in balans te houden. Daarbij kan een lange wandeling heel therapeutisch en verfrissend werken. Ook niet onbelangrijk is de afleiding. Een leuke hobby of een gezellig dagje met vriendinnen op pad, kan al een lach op je gezicht toveren en je helpen door een moeilijke periode heen te komen.
[bol_product_links block_id=”bol_529736286bfd9_selected-products” products=”1001004005469200,1001004006529797,1001004002130775,1001004001956374″ name=”Menopauze” sub_id=”” link_color=”009900″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Dossiers
Snel naar de drogisterij
Wat je ook nodig hebt: bestel online en profiteer van de aanbiedingen van Bol.com.
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?