Slapen & ouder worden gaan niet altijd goed samen. Veel 60plussers merken dat ze anders slapen dan vroeger. Soms leidt dit zelfs tot slapeloosheid en slaapstoornissen. Hoog tijd dus om te kijken naar het antwoord op de vraag: hoeveel slaap heb je nog nodig?
Dat je slaap patronen veranderen is heel normaal. Op jonge leeftijd staat je brein in de nacht nu eenmaal voor andere uitdagingen. Een baby slaapt al snel 16 uur per dag. Die rust is onder andere nodig om alle nieuwe indrukken van een dag te kunnen verwerken.
Zijn we eenmaal volwassen? Dan neemt de slaapbehoefte af tot 7-9 uur. Na je zestigste daalt dit tot 7-8 uur volgens de Sleep Foundation.
Aanbevolen slaapduur per leeftijd
- 0-3 maanden: 14-17 uur
- 1-2 jaar 11-14 uur
- 6-13 jaar: 9-11 uur
- 18-25 jaar: 7-9 uur
- 65+: 7-8 uur
Slaapprobleem of niet?
Goed, we zien dus dat je op latere leeftijd minder slaap nodig hebt. Ook wordt de slaap vaker onderbroken. Het is ook gebruikelijk dat je minder droomt of in diepe slaap bent dan vroeger. Allemaal heel natuurlijk en geen reden tot zorg. Wanneer is er wel sprake van slaapproblemen?
Problemen ontstaan als je niet meer in slaap kunt komen, te vroeg klaar-wakker bent en zo structureel te weinig rust krijgt. Dit gaat ten koste van je energie, concentratie en -helaas voor jezelf en je omgeving – humeur. Reden genoeg om de problemen aan te pakken!
Omgaan met slaapproblemen
Soms kunnen er medische redenen schuilen achter problemen met de slaap. Minstens zo vaak blijken leefgewoontes de boosdoener te zijn. We zetten er een paar op een rij.
1 Dutjes en drank
Als je overdag minislaapjes doet, dan kun je ’s avonds vaak minder goed in slaap komen. Hetzelfde geldt bij alcoholgebruik voor het slapengaan. Soms val je er sneller van in slaap. Maar het maakt ook onrustig en vergroot de kans dat je snel weer opschrikt uit je rust.
Een uurtje extra slaap is prima, maar vooral ’s nachts!
2 Regelmaat
Wissel je vaak met bedtijden en slaapgewoonten? Dan heeft dit invloed op je interne klok. Vergelijk het met een mini-jetlag. Soms kun je van het verzetten van de klok van zomer- naar wintertijd al last hebben. Wissel dus niet teveel met je slaap-waakritme.
3. Mentale rust
Het overvalt ons allemaal af en toe: piekeren en stress. Het maakt je lichaam actief en alert. En dat is nu juist wat een goede nachtrust in de weg staat.
Wat soms helpt is een onderwerp voor jezelf af te sluiten voor je gaat slapen. Bijvoorbeeld door de bron van je zorgen op papier te beschrijven. Je kunt het dan – tijdelijk – afsluiten. Werken dit soort tips niet? Dan is een goed gesprek met huisarts of psycholoog aan te bevelen.
4. Lichamelijk ongemak
Als je ouder wordt, zijn ouderdomskwalen onontkoombaar. Veel voorkomend zijn kwalen als apneu, rusteloze benen, nachtzweten en verstoringen van de REM.
Niet al deze klachten zijn even ingrijpend en er zijn regelmatig goede oplossingen voor. Overleg daarom met je arts als zelfhulp niet helpt.
5. Medicatie
Er zijn medicijnen die je slaap flink kunnen verstoren. Vaak zie je in de bijsluiter al staan dat dit een mogelijke bijwerking is. Overleg dan altijd met apotheker of arts. Wellicht is er een alternatief beschikbaar waarvan je minder last hebt. Zelf een switch van fabrikant van een specifiek medicijn kan helpen.
Werk er zelf aan
Een goede slaap begint bij jezelf. Er is vaak iets te doen aan (tijdelijke) slaapproblemen. Bijvoorbeeld door te variëren met de bedtijd, activiteiten overdag en eetpatronen. Soms kan een eenvoudig slaaphulpmiddel ook al uitkomst brengen.
Leg je dus niet neer bij slaapproblemen, maar ga ermee aan de slag!
Meest gestelde vragen
Als je jong bent heb je meer droomslaap nodig om indrukken van de dag te kunnen verwerken en te kunnen leren. Op latere leeftijd heb je minder vaak ‘eerste indrukken’ en wordt je leefritme vaak rustiger. Dan is minder slaap nodig.
Hoeveel slaap je nodig hebt varieert van je leeftijd. Boven 65 jaar is het 7-8 uur per nacht, maar het verschilt natuurlijk per situatie.
Er zijn verschillende oorzaken voor slaapproblemen. Soms ingrijpend. Vaak eenvoudig en direct oplosbaar. De top 5 van oorzaken beschrijven we in ons artikel.
Dossiers
Snel naar de drogisterij
Wat je ook nodig hebt: bestel online en profiteer van de aanbiedingen van Bol.com.
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?