Diabetes is helaas een echte volksziekte te noemen. Ongeveer 500.000 Belgen lijden aan deze stofwisselingsziekte, waarbij er teveel glucose in het bloed zit. Op dit moment is deze aandoening nog niet te genezen. Wel wordt er regelmatig onderzoek verricht naar suikerziekte, met interessante resultaten tot gevolg. Volgens Nederlandse onderzoekers blijkt slaap bijvoorbeeld invloed hebben op de gevoeligheid voor insuline bij mannen.
Grootschalig onderzoek
De Vrije Universiteit Amsterdam onderzocht het verband tussen het aantal uren slaap en de gevoeligheid voor insuline onder mannen. Daarvoor werden ruim 800 gezonde mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie 30 tot 60 jaar opgetrommeld. Zij waren afkomstig uit heel Europa. De mannen en vrouwen werden met elkaar vergeleken, om verschillen te ontdekken in insulinegevoeligheid. De slaapduur en de insulinegevoeligheid van de proefpersonen werd uitvoerig onderzocht.
Twee vormen van diabetes
Om het onderzoek te begrijpen is enige kennis van insuline en diabetes vereist. Bij mensen kunnen twee vormen van diabetes worden vastgesteld. Bij de eerste variant maakt het lichaam te weinig of helemaal geen insuline aan. Daardoor blijft er teveel glucose in het bloed achter. Bij diabetes type 2 zijn de cellen in het lichaam ongevoelig voor glucose. Omdat insuline te weinig invloed heeft op het lichaam bevat het bloed ook in dit geval teveel glucose.
Risico diabetes
Uit het onderzoek blijkt dat mannen die ’s nachts gemiddeld 7 uur op een oor liggen gevoeliger zijn voor insuline. Bij mannen die juist heel kort of lang slapen ligt de insulinegevoeligheid een stuk lager. De vraag is natuurlijk wat dit betekent. Mannen met een slaapduur van 7,3 uur hebben cellen die het meest gevoelig zijn voor insuline. Zij lopen dus het minste risico op diabetes. Bij vrouwen is precies het omgekeerde het geval. Wanneer ze juist langer of korter slapen heeft insuline meer invloed op hun lichaam.
Het verband tussen slaapduur en diabetes
Het verband tussen een (goede) nachtrust en diabetes is al vaker onderzocht. Zo blijkt een te korte slaapduur de kans op diabetes te vergroten. Nieuw aan het onderzoek is echter het feit dat ook te lang slapen bij mannen mogelijk nadelige gevolgen kan hebben. Er is echter meer onderzoek voor nodig om het verband tussen diabetes en slaapduur daadwerkelijk vast te stellen.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?