Bloeddrukmedicijnen en mannelijke vruchtbaarheid

Home » volwassen » Bloeddrukmedicijnen en mannelijke vruchtbaarheid

Duizenden Nederlanders gebruiken medicijnen tegen een hoge bloeddruk. Zowel mannen als vrouwen krijgen er op latere leeftijd vaak mee te maken. Onlangs onderzochten Amerikaanse wetenschappers de gevolgen van hoge bloeddrukmedicijnen. Ze bekeken met name de invloed op de vruchtbaarheid van mannen. Wordt hun vruchtbaarheid aangetast door hoge bloeddrukmedicijnen?

Minder vruchtbaar

De Amerikaanse wetenschappers gebruiken voor hun onderzoek de gegevens van ongeveer 800.000 mannen die al geruime tijd medicijnen tegen hoge bloeddruk namen. Daarbij onderzochten ze hoeveel mannen er van dit aantal onvruchtbaar waren, en of ze deze diagnose voor- of na de bloeddrukmedicijnen hadden gekregen.

Het onderzoek leverde interessante resultaten op. Het blijkt dat mannen die hoge bloeddruk medicijnen gebruiken inderdaad minder vruchtbaar zijn dan het deel dat dit niet doet.  Sterker nog, deze mannen zijn ongeveer 10 procent minder vruchtbaar. Het gebruik van hoge bloeddrukmedicijnen heeft dus zeker invloed wanneer een koppel graag kinderen wil krijgen.

B├Ętablokkers en ACE-remmers

Het verband tussen bloeddrukmedicijnen en onvruchtbaarheid is interessant. De vermindering van de mannelijke vruchtbaarheid wordt met name veroorzaakt door twee bloeddrukmedicijnen, namelijk b├Ętablokkers en ACE-remmers. Deze verminderen de vruchtbaarheid met 10 procent binnen een jaar.┬á Ook onderzochten de Amerikaanse wetenschappers de spermakwaliteit van de mannen. Daardoor kwam naar voren dat het gebruik van b├Ętablokkers de kwaliteit van het sperma verslechtert.

Andere oorzaken voor onvruchtbaarheid

Vruchtbaarheid mannen
Wanneer koppels een kinderwens hebben, is het wellicht niet verstandig om bloeddrukmedicijnen te gebruiken. Het risico op onvruchtbaarheid neemt namelijk toe. Aan de andere kant zijn er wellicht ook andere oorzaken aan te wijzen voor mannelijke onvruchtbaarheid. Deze redenen zijn echter niet onderzocht. Bovendien is er alleen een verband tussen b├Ętablokkers en verslechterde spermakwaliteit gevonden. Bij ACE-remmers hebben onderzoekers dit niet vast kunnen stellen.

Nog niet geheel betrouwbaar

Andere wetenschappers zullen dit onderzoek kritisch moeten bekijken. Er zijn immers nog een aantal zaken waar ook aandacht aan moet worden besteed, zoals andere oorzaken voor vruchtbaarheid. Het Amerikaanse onderzoek naar bloeddrukmedicijnen en vruchtbaarheid van mannen is dus nog niet geheel betrouwbaar. Maar er is reden genoeg je bloeddruk zelf in de gaten te houden.

 

Wilt u als man weten of u vruchtbaar bent? Doe dan de vruchtbaarheidscheck 

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten