Koortslip besmettelijk?

Home » volwassen » Koortslip besmettelijk?

Als je last hebt van een koortslip weet je dat een koortslip erg vervelend kan zijn, mede omdat je anderen ermee kunt besmetten. Je moet oppassen met zoenen en het drinken uit andermans glazen als je een koortslip op voelt komen. Een koortslip is namelijk zeer besmettelijk, maar waarom eigenlijk?

Waarom is een koortslip besmettelijk?

Eigenlijk is een koortslip een infectie, veroorzaakt door het herpes simplex virus, type 1. Als je een koortslip hebt is het vocht in de blaasjes rondom of op de lippen een groot besmettingsgevaar. Anderen lopen dan kans om besmet te raken met het virus. Tevens als de blaasjes openspringen en het vocht op je ogen terechtkomt, dan is het mogelijk dat de infectie zich verplaatst naar je oog. Zorg er dus voor dat je niet met je vingers aan het blaasje zit en was je handen direct als je aan de blaasjes bij je mond hebt gezeten.

Hoe kun je een koortslip krijgen?

KoortslipHet virus is actief in de mond en, als het virus actief is, rondom en op de lippen. Je raakt besmet met het virus als je met vocht van die persoon in aanraking komt. een koortslip is dus erg besmettelijk. Door het zoenen van iemand die het virus bij zich draagt, is het mogelijk dat jij het ook krijgt. Ook al is er geen enkel verschijnsel zichtbaar bij die persoon, het virus is vrijwel altijd aanwezig in de mond. Je kunt het virus bij je dragen, maar nergens last van hebben. Hoe dit precies komt, is tot op heden nog onbekend. Als je het virus draagt, dan kun je anderen met een koortslip besmetten, maar er zelf bijvoorbeeld geen last van hebben.

Koortslip voorkomen

Als je er op tijd bij bent, is een koortslip te voorkomen. Er zijn verschillende middelen voor. Biostick is er één van. Er zijn verschillende middelen voor. Biostick is er één van. Een ander middel is de ViruLite anti-koortslip behandeling. Dit is een apparaatje met infrarood licht die je koortslip voorkomt en geneest. Als je een koortslip op voelt komen plaats je het apparaatje voor enkele minuten op je lip, dit herhaal je 3 dagen lang 2x per dag. Het apparaatje is klein en daardoor makkelijker mee  te nemen.

Wat doen bij besmetting?

Mocht je toch besmet raken met het virus, dan is het raadzaam om het te behandelen. Een koortslip is na twee weken vaak helemaal genezen, maar als je het niet behandelt, dan veroorzaakt dat de volledige twee weken  jeuk, pijn en/of irritatie. Het gemakkelijkste is om het te behandelen met crèmes. Aciclovir is een crème die er niet alleen voor zorgt dat de klachten minder worden, maar ook dat het virus geremd wordt in zijn deling. Daardoor verdwijnt jouw koortslip een stuk sneller. Een andere manier is het gebruiken van speciale sticks. Deze sticks zijn gebaseerd op plantenextracten. Een voordeel van een stick is dat je het gemakkelijker aanbrengt op de precieze plaats van de koortslip. Dit vermindert de kans van verspreiding van het virus en vermindert klachten.

Ook zijn er tegenwoordig nieuwe producten op de markt die werken met lichttherapie. Een andere methode om een koortslip te onderdrukken is het slikken van L-lysine tabletten. Als je eenmaal het virus onder leden hebt, blijft het virus actief in de zenuwbanen van je huid. Tot nu toe is er nog geen oplossing ontdekt waardoor je weer van het virus af kunt komen. Het is dus iets wat je altijd bij je zult dragen.

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten