Trombosebeen voorkomen: kan dat?

Home » volwassen » Trombosebeen voorkomen: kan dat?

trombosebeen voorkomenOp Ingoedendoen.nl zoeken veel mensen informatie over trombosebenen. Reden voor ons om meer informatie over dit onderwerp te schrijven. Vandaag in de trombose serie: hoe kun je problemen voorkomen?

Een trombosebeen voorkomen is vele malen beter dan genezen.  Wanneer een bloedstolsel ontstaat in de diepe aderen van een been, dan zijn de risico’s groot. De afsluiting van een bloedvat kan tot zeer vervelende complicaties leiden. Een stolsel dat losschiet kan zelfs levensbedreigend zijn. Reden genoeg om preventie serieus te nemen.

Hoe een trombosebeen voorkomen

Preventie start vaak bij het kennen van risicofactoren. Er zijn er vele op het terrein van trombose. We zetten ze even op een rij.

Een trombosebeen kan vooral opspelen als je lichaam anders functioneert dan normaal. Denk aan het niet kunnen bewegen, door een breuk. Of aan de periode rond zwangerschap en de kraamtijd. Of tijdens de overgang of ernstige ziekten.

Het vaste rijtje gezondheidsrisico’s mag ook hier niet ontbreken. Ook in het geval van een trombosebeen gelden roken en overgewicht als potentiële oorzaak van problemen.

In algemene zin lopen ouderen en vrouwen meer risico op trombose.

De trombose tips

Goed, nu dan de tips om ellende te voorkomen.

  • Bewegen is van groot belang. Ook als dit moeilijk is (bijvoorbeeld door ziekte of een breuk) blijft het van groot belang oefeningen uit te voeren die je nog kunt. Niet voor niets worden in ziekenhuizen ook ernstig zieke patiĂ«nten zo snel mogelijk weer kort naast het bed geplaatst.
  • Ken je dat verhaal dat de kans op een trombosebeen toeneemt tijdens een bus- of vliegreis? Dat is geen mythe: het klopt volledig. Zorg dus ook tijdens de reis dat je in beweging blijft. Bij een reis van meer dan 4 uur wordt voor risicogroepen zelfs aangeraden steunkousen te dragen.
  • Komt trombose voor in je familie? Dan kan het een goed idee zijn de anti-conceptiepil te vermijden. Overleg met je arts.

Wanneer alert zijn?

Hoe goed je ook oplet, er kunnen altijd problemen ontstaan. Daarom is het belangrijk alert te zijn op de signalen van een trombosebeen. Waar moet u dan op letten?

Een belangrijk teken dat er iets misgaat in je lichaam is pijn. Dat geldt ook hier: pijn in het been, soms in combinatie met een rode gloed en stijging van de beentemperatuur zijn waarschuwingstekenen. Let ook op uw kuit. Wordt deze dik en krijgt het een glanzend schijnsel? Dit kan een verrader van trombose zijn.

Ben je bang dat er iets mis zit? Twijfel dan niet te lang en raadpleeg een arts.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten