Druk leven? Zo blijf jij gezond en fit

Home » volwassen » Druk leven? Zo blijf jij gezond en fit

Druk leven

Heb je een druk leven en ren je altijd van hot naar her om dingen te ondernemen? En ben je ’s avonds ook altijd zo moe dat je motivatie om naar de sportschool te gaan compleet verdwijnt? Soms lijkt het net alsof je alleen gezond kunt zijn wanneer je een rustig leven hebt. Think again! Met deze tips & tricks blijf jij ook gezond en fit tijdens je drukke leven!

Beweeg elke dag 10 minuten intensief

10 minuten maar? Ja, echt! Nieuwe onderzoeken tonen aan dat we dagelijks maar 10 minuten intensieve sport nodig hebben om fit te blijven. Voorheen werd ons verteld dat we wel 30 minuten per dag flinke beweging nodig hebben. Gelukkig kan het nog sneller! Waar moeten die 10 minuten dan uit bestaan? Uit intervaltraining bijvoorbeeld. Hierbij wissel je intensieve inspanningen van één minuut af met korte periodes van rustig bewegen. Even iedere dag doen, en je zult je na een tijdje al heel wat fitter voelen.

Neem gezonde snacks mee

Waar je ook heen gaat, zorg ervoor dat je gezonde snacks meeneemt. Vaak koop je onderweg ongezonde dingen, omdat je niet voldoende eten bij je hebt en snel je honger wilt stillen. Maar hoe zorg je ervoor dat je altijd gezonde snacks meeneemt? Bedenk aan het begin van de week wat je de rest van de week wilt meenemen naar bijvoorbeeld je werk. Haal genoeg fruit in huis en haal daarnaast ook ongezouten nootjes, rijstwafels of andere gezonde snacks in huis. Een smoothie kun je ook handig meenemen in een beker. Bedenk dus van te voren wat je meeneemt, en leg het de avond ervoor klaar als een soort ‘overlevingspakket’. Zo hoef je je ’s ochtends ook nooit meer te haasten!

Begin je dag met een gezond ontbijt

Start elke dag gezond met een gevarieerd ontbijtje. Het ontbijt is namelijk hét moment van de dag om jezelf op te laden voor een drukke (werk)dag. Zorg ervoor dat er ook wat vitamines in je gezonde ontbijt zitten en neem er bijvoorbeeld een smoothie, of een verse sinaasappelsap bij. Het kost misschien wel wat tijd om te maken, maar je krijgt er ook meer energie van gedurende dag.

Druk leven

Ga vroeger naar bed dan normaal

We zijn gewend geraakt om rond een vast tijdstip naar bed te gaan. Als je je niet fit genoeg voelt tijdens je werk, dan kan het eraan liggen dat je niet op tijd naar bed gaat. Misschien kan een kwartier eerder slapen er al voor zorgen dat je je wat fitter voelt. Voldoende slapen is sowieso goed voor je, dus het proberen kan helemaal geen kwaad!

Koolhydraten

Koolhydraten en eiwitten zijn belangrijk voor je lichaam. Koolhydraten geven je lichaam energie. Er zijn wel verschillende soorten koolhydraten, dus je moet wel weten welke je moet hebben. Grofweg bestaan er twee soorten: ‘langzame’ koolhydraten en ‘snelle’ koolhydraten. Langzame koolhydraten zijn vooral nodig om fit te blijven tijdens je drukke leven. Deze geven je een constante bloedsuikerspiegel en dat geeft een lekker fit gevoel. Langzame koolhydraten zitten onder andere in havermout, alle volkoren- en meergranenproducten en in de meeste groente en fruit.

Eiwitten

Naast koolhydraten zijn eiwitten ook belangrijk. Deze geven je spieren de kracht om hun functies uit te voeren. Zorg dus dat je tijdens elke maaltijd eiwitten binnenkrijgt, ook tijdens het snacken. Kip, kalkoen en vis zijn belangrijke bronnen van eiwitten. Deze kun je niet gemakkelijk meenemen, maar je kunt het wel als beleg gebruiken tijdens je lunch. Een eiwitreep is ook een belangrijke bron, deze kun gemakkelijk meenemen en als tussendoortje gebruiken.

Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen & vers nieuws over gezondheid!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten