Een hoge bloeddruk (hypertensie) staat bekend als ’the silent killer’, omdat veel mensen weinig tot geen symptomen ervaren of waarschuwingen negeren. Dat terwijl hypertensie een ernstig probleem is in veel Westerse landen. In dit artikel lees je alles over de symptomen van een hoge bloeddruk.
Wat is je bloeddruk?
Voor het rondpompen van bloed, heeft ons hart een bepaalde kracht nodig. De kracht die ons hart hiervoor gebruikt – en uitoefent op de wanden van de bloedvaten – noemen wij de bloeddruk. Bij het meten van je bloeddruk wordt de boven- en onderdruk gemeten. De bovendruk is de druk waarmee het bloed in je bloedvaten wordt gepompt en de onderdruk is de druk op het moment dat je hart zich ontspant en weer vult met bloed. Als er sprake is van een te hoge bloeddruk dan zijn vaak zowel onder- als bovendruk verhoogd. Wanneer de druk in de bloedvaten stijgt tot onveilige niveaus kan er schade ontstaan.
Symptomen hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk symptomen zijn zeer divers; van problemen met de ogen tot pijn in de borst, hoofdpijn, vermoeidheid, ademhalingsproblemen en zelfs verwarring, bloederige urine en een onregelmatige hartslag. Deze symptomen duiden gewoonlijk op een ernstig probleem en moeten onmiddellijk door een arts geëvalueerd worden. Het gevaar schuilt hem soms in het feit dat sommige mensen alleen milde en in veel gevallen geen symptomen waardoor er moeilijk een diagnose kan gesteld worden.
Diagnose hypertensie
De diagnose van een te hoge bloeddruk, kan naar aanleiding van deze symptomen, vastgesteld worden door je bloeddruk te meten. Dit kan je bij de dokter laten doen, maar je kunt ook zelf je bloeddruk meten. Een bloeddrukmeter geeft altijd twee cijfers aan. Het eerste cijfers geeft de druk weer in de slagaders op het moment dat deze zich weer vullen met bloed, dit wordt ook wel de systolische druk (bovendruk) genoemd. Het tweede getal verwijst naar diastolische druk (onderdruk). Als jouw bloeddruk 140/90 of hoger is, zal je gediagnosticeerd worden met hoge bloeddruk. Een familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk of diabetes vergroot je kans om hypertensie te ontwikkelen. Andere risicofactoren zijn overgewicht, gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging, roken, overmatig drinken, hoog zoutgebruik, het eten van vette voeding.
Behandeling te hoge bloeddruk
Als je een hoge bloeddruk hebt zal je arts je adviseren om je levensstijl te veranderen en dat eventueel te combineren met medicatie. Een verandering van levensstijl kan betekenen dat je minder zout gaat gebruiken, regelmatig sport en/of stopt met roken. Veel mensen met een te hoge bloeddruk (hypertensie) moeten naast hun gewijzigde levensstijl ook medicatie nemen. Er zijn afhankelijk van de gezondheid van de patiënt, verschillende medicaties mogelijk. Zo kunnen er bètablokkers, diuretica en calcium-blokkers voorgeschreven worden. Het kan enige tijd duren om de juiste dosering te vinden, maar zodra de juiste dosering is gevonden hoef je maar eens in de drie tot zes maanden naar de dokter. Als je kampt met een minder ernstige vorm van hypertensie, dan kunnen deze maatregelen zonder medicatie volstaan.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?