Seks zonder condoom: wanneer wel en wanneer niet?

Home » dossier » soa » Seks zonder condoom: wanneer wel en wanneer niet?

Het eerste waar je aan denkt bij seks zonder condoom is misschien het risico op een zwangerschap, maar wist je ook dat je op die manier kans hebt om allerlei ziektes op te lopen? In dit artikel lees je meer over seks zonder condoom; wanneer doe je dat wel en wanneer niet? En wat als je per ongeluk een keertje seks zonder condoom hebt gehad?

Ziektes

Anticonceptiemiddelen zoals de pil en een spiraaltje beschermen je tegen een zwangerschap, maar niet tegen een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Alleen een condoom houdt een geslachtsziekte tegen. Het scala aan seksueel overdraagbare aandoeningen die je kunt oplopen door seks zonder condoom is breed net zoals bijbehorende gevolgen. De ene geslachtsziekte is vervelend maar behandelbaar terwijl de ander op den duur levensbedreigend is en weer een ander onvruchtbaarheid kan veroorzaken. De meeste SOA’s zijn echter niet zo erg en goed te behandelen. Het is echter wel belangrijk dat je ze tijdig opmerkt anders kan een onschuldige geslachtsziekte ook voor vervelende gevolgen zorgen. De zeven meest voorkomende SOA’s in Nederland zijn: chlamydia, genitale wratten, gonorroe, hepatitis b, herpes genitalis, syfilis en hiv.

Wanneer seks zonder condoom?

Als je niet van plan bent kinderen te krijgen, kun je beter seks met een condoom hebben. Ook bij orale seksuele handelingen kun je een seksuele overdraagbare aandoening oplopen. Geslachtsziekten worden namelijk ook overgedragen via de slijmvliezen, deze bevinden zich niet alleen in de vagina en penis, maar ook in de mond. Daarom is het raadzaam ook bij orale handelingen gebruik te maken van een voorbehoedsmiddel. Ook anale seks kan beter uitgevoerd worden met een condoom omdat ook de anus slijmvliezen bevat.

Sommige mensen vinden het vervelend om de seks te onderbreken om een condoom om te doen. Een enkele man ziet de condoom zelfs als een obstakel om te genieten van de seks omdat de penis minder direct geprikkeld zou worden. Dat kan voor stellen dus een reden zijn om te vrijen zonder condoom. Over het algemeen geldt hiervoor dat het raadzaam is in eerste instantie drie maanden te vrijen met condoom en vervolgens een soa-test te doen. De reden om drie maanden te wachten voordat je seks zonder condoom hebt is dat sommige geslachtsziekten zich pas na enige tijd openbaren. Door drie maanden te wachten en een soa-test te doen weet je zeker of je partner eventueel een geslachtsziekte bij zich draagt.

Seks zonder condoom gehad, wat nu?

Als je seks zonder condoom hebt gehad, dan is het raadzaam om een soa-test te doen. Zo’n test is meestal makkelijk en snel gebeurd. Als je niet goed naar de dokter durft te gaan voor een soa-test, dan zijn er via het internet ook tests te koop waarmee je thuis kunt onderzoeken of je een soa hebt. Dan hoef je je dokter geen deelgenoot te maken van je misstap, tenzij uit de uitslag van je onderzoek inderdaad blijkt dat je een geslachtsziekte hebt. Zo ontdek je met de laboratoriumtest van Soapoli-online binnen enkele dagen of je chlamydia, gonorroe, trichomonas, syfilis of HIV hebt. Chlamydia, gonorroe en trichomonas zijn drie veelvoorkomende geslachtsziekten.

Voor vrouwen die geen anticonceptiemiddel gebruik en seks zonder condoom hebben gehad, is het ook verstandig een zwangerschapstest te doen. Of binnen 24 uur een morning-afterpil te bestellen. Dat kan online, waarbij direct een doktersrecept wordt verzorgd.

Lekker verder lezen