Cranberry als remedie tegen blaasontsteking

Home » volwassen » Cranberry als remedie tegen blaasontsteking

De meeste vrouwen herkennen het wel: ontzettend nodig moeten plassen maar er slecht drie druppeltjes uit krijgen. Met veel pijn en moeite. Letterlijk. De oorzaak: blaasontsteking. Vrouwen onderling vertellen elkaar dat cranberrysap een goed huismiddeltje is tegen blaasontsteking. Maar is dat ook zo? Hoe werkt dat dan?

We hebben het over blaasontsteking als het slijmvlies in de blaas ontstoken is.  Maar ook een ontsteking van de lagere urinewegen noemen we een blaasontsteking. Het zijn bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Zij kunnen op twee manieren in de urinewegen terecht komen.  Via de bloedsomloop maar ook van buitenaf, via de urinebuis dus. Dat laatste komt het meeste  voor.

Lage weerstand

De urinebuis van vrouwen is korter dan die van mannen en ligt ook nog eens veel dichter bij de anus. In die omgeving zitten veel bacteriën en die kunnen zo een blaasontsteking veroorzaken bij vrouwen. Vooral als je last hebt van een lage weerstand. Ook seks, met name met een nieuwe partner, kan er voor zorgen dat er vreemde bacteriën binnendringen. Daarnaast kan een oude blaasontsteking waarbij niet alle bacteriën verdwenen zijn, ook weer voor een nieuwe ontsteking zorgen.

Niet krachtig genoeg

Blaasontsteking cranberryCranberrysap is één van de bekendste huismiddeltjes tegen blaasontsteking. Maar helpt het ook echt? Het antwoord is nee.

Simpelweg omdat cranberrysap in de meeste gevallen niet sterk genoeg is. En als je wel de juiste sterkte en dosering sap zou innemen, gaat je maag protesteren. Daarom heb je meer aan capsules met een zeer geconcentreerde dosis poeder. De beste capsules hebben meestal  ook nog een speciaal laagje dat goed bestand is tegen maagsap. Dus dan krijg je geen maagklachten.

Samengevat: cranberry is met name geschikt om blaasontstekingen te voorkomen in perioden waarin je daar gevoelig voor bent. Voor het wegkrijgen van een bestaande infectie is het niet sterk genoeg.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten