Waterbakje aan verwarming? Feiten en fabels

Home » volwassen » Waterbakje aan verwarming? Feiten en fabels

Nu het buiten kouder wordt draait de cv-ketel in huis weer op volle toeren. Het zorgt voor een behaaglijke warmte in huis, maar helaas ook vaak voor een droge lucht. Over een droge lucht in huis bestaan de nodige misverstanden. Tijd voor Ingoedendoen.nl om de feiten en fabels op een rij te zetten.

Droge lucht kan leiden tot pijnlijke ogen.

Feit! Een te lage luchtvochtigheid kan vervelende gezondheidsgevolgen hebben. Droge lucht leidt onder andere tot pijnlijke ogen, uitdrogende slijmvliezen en (in ernstige gevallen) tot moeite met ademhalen.

Een waterbakje aan de verwarming lost droge lucht op.

Fabel! Het is zonder twijfel zo dat een bakje water aan de verwarming bijdraagt aan een hoger vochtniveau in huis of op kantoor. Maar… het effect ervan is niet te sturen.

Luchtvochtigheid regelen hangt samen met de luchtvochtigheid buiten, de grootte van een ruimte, de aanwezigheid van mensen en dieren etc. Het bekende waterbakje kan nooit optimaal rekening houden met deze invloeden.

luchtvochtigheidDe aanwezigheid van mensen in huis is gunstig voor de luchtvochtigheid.

Feit! Door te ademen produceert ieder mens en dier waterdamp. Dit helpt droge lucht in huis te voorkomen. Kamers in huis waar de verwarming aanstaat, maar waar niet doorlopend mensen aanwezig zijn (zoals kinderkamers) zijn dan ook extra gevoelig voor droge lucht.

Bij een lage temperatuur kan lucht meer vocht bevatten.

Fabel! Je hebt ongetwijfeld ooit gehoord van de “relatieve luchtvochtigheid”. We spreken van “relatief” omdat de temperatuur van invloed is op het vochtpercentage dat de lucht kan bevatten.

Voorbeeld: je pakt op een hete zomerdag een ijskoud blikje cola uit de koeling. Er ontstaat direct condens, omdat de warme lucht afkoelt op het blikje. De warme lucht is dan niet meer in staat al het aanwezige vocht vast te houden: zo verschijnen de waterdruppeltjes.

Conclusie: bij warm weer kan de lucht meer vocht vasthouden dan bij koud weer.

Piano’s worden vals bij een te lage luchtvochtigheid.

Feit! Droge lucht in huis heeft een slechte invloed op de klankbodem van piano’s. In de bodem kunnen scheurtjes ontstaan, wat vanzelfsprekend een negatief effect heeft op de klank.

Bij oudere piano’s kan zelfs het stemblok scheuren. In dat geval is stemmen niet meer mogelijk zonder eerst het stemblok te repareren.

luchtbevochtigersVerbeter de luchtvochtigheid in huis

Wil je actief de luchtvochtigheid in huis aanpassen, dan is het goed te kijken naar het assortiment luchtbevochtigers dat te krijgen is.

Een goede keuze maak je snel door te kijken naar de best geteste luchtbevochtigers. Doe er je voordeel mee!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten