Leven met een koortslip

Home » volwassen » Leven met een koortslip

Anne heeft al vanaf jongs af aan een koortslip. Ze vertelt ons over haar ervaringen met haar koortslip en wat ze er aan doet om een koortslip te voorkomen.

 

Leven met een koortslip

KoortslipAnne: “Een koortslip hebben hoort bij mijn leven. Al vanaf dat ik een kind ben heb ik er last van. Mijn moeder heeft ook regelmatig een koortslip en ik vermoed dan ook dat ik het virus van haar heb gekregen. Een besmetting oplopen is namelijk snel gebeurd, omdat je al besmettelijk bent in de periode dat de koortslip nog niet is opgekomen. In een gezinssituatie tussen ouder en jong kind ontkom je er dan ook bijna niet aan om met het virus in aanraking te komen”

 

Zelfvertrouwen

“In mijn studententijd was de besmetting het heftigst. In die periode had ik zeker elke maand een koortslip, misschien doordat ik onregelmatiger en ongezonder leefde dan toen ik nog thuis woonde. Als onzekere eerstejaars student voelde ik me niet bepaald zelfverzekerd als er weer een blaasje op mijn lip verscheen. Ik had dan altijd het gevoel dat iedereen naar mijn mond zat te staren en dat was niet fijn voor mijn zelfvertrouwen. Als ik het me kon veroorloven miste ik dan ook liever een college dan dat ik met mijn koortslip tijdens de les verscheen.”

 

Koortslip besmettelijk

“Een koortslip is erg besmettelijk, maar mijn vriend is gelukkig nooit bang om door mij besmet te worden. Zelf heeft hij er nog nooit een gehad, terwijl er genoeg momenten zijn dat hij ‘risico’ loopt. Wel geef ik het altijd even aan als ik een tinteling op mijn lip op voel komen en dan zoenen we toch wel iets minder vaak. Gelukkig klaagt hij nooit en vindt hij het niet erg dat ik een koortslip heb. Naast mijn vriend kunnen ook anderen besmet worden door het virus, daarom probeer ik altijd te zorgen dat ik niemand besmet door ervoor te zorgen dat niemand anders uit mijn glas drinkt.”

Zalfjes en pads

“Om goed voorbereid te zijn als een koortslip op komt zetten heb ik thuis altijd Zovirax liggen. Zovirax is een crème voor op de lippen, die je koortslip zou moeten laten verdwijnen. Bij mij had dat echter weinig effect. Hierdoor ben ik naar andere producten gaan zoeken.”

“Op tv zag ik vaak reclames over pads die je op je lippen kan plakken en die je koortslip daardoor camoufleer en ondertussen je koortslip heelt. De pads werkten best handig om de koortslip te helen, maar echt camoufleren deed het niet. Daarnaast vond ik het absoluut niet fijn om ze er weer af te trekken. Vooral eten en drinken met de pads vond ik niet prettig, want de pad ging bij mijn loshangen aan mijn lip. Dat vond ik geen gezicht.”

 

Lichttherapie de oplossing

“Op een gegeven moment was ik zo wanhopig op zoek naar een alternatief om mijn koortslip te behandelen dat ik mij hebt verdiept in de minder ‘standaard’ oplossingen. Al snel kwam ik terecht op lichttherapie. Er zijn speciale infrarood apparaten om een koortslip sneller te genezen. Het is duurder dan de zalfjes en pads,  maar dat had ik er graag voor over om van mijn koortslip af te komen.”

“Zelf heb ik gekozen voor Virulite, deze heb ik voor € 60,- aangeschaft. Dit apparaatje moet je voor 3 minuten op je beginnende koortslip plaatsen. Als je dit 2x per dag doet en dat 3 dagen lang dan werkt hij het meest optimaal.  Na gebruik moet je het apparaatje goed ontsmetten. Dit apparaatje is voor mij de oplossing geweest, omdat dit apparaatje altijd werkt, terwijl crèmes niet meer werken als je al blaasjes hebt. Ik heb erna al een jaar geen koortslip meer gehad. Elke keer als ik tintelingen voel en bang ben dat ik een koortslip krijg, verhit ik dat plekje met Virulite. Voordeel is ook dat het heel klein is en ik hem daardoor makkelijk mee kan nemen in mijn handtas.”

Seizoen en leefstijl

“Wat mij verder ook was opgevallen, was dat mijn koortslippen seizoensgebonden zijn. Als de zon schijnt vind ik het lekker in het zonnetje te zitten, waarna ik vaak last krijg van een koortslip. Nu smeer ik mijn lippen altijd in met Nivea Sun wat wellicht ook meehelpt aan het feit dat ik bijna geen last meer heb van koortslippen. Verder heeft mijn leefstijl een directe invloed op mijn vatbaarheid voor een koortslip. Daarom let ik op mijn leefstijl om mijn weerstand op peil te houden. Al met al heb ik voor mezelf met deze middelen een goede manier gevonden om goed met mijn koortslip om te gaan.”

[box] Lees ook:

Koortslip behandelen

[/box]

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten