Vaginale klachten? Check je pH-waarde!

Home » volwassen » Vaginale klachten? Check je pH-waarde!

Heb je last van vaginale klachten? Dan kan het zomaar dat de pH-waarde van je vagina verstoord is. In dit artikel lees je hoe een verstoorde pH-balans veroorzaakt wordt, hoe je ontdekt of dat bij jou het geval is en nog belangrijker hoe je weer van je vaginale klachten afkomt.

Wat is de pH-waarde van vaginale afscheiding?

Vaginale afscheiding beschermt je vagina tegen infecties. Deze afscheiding heeft een bepaalde zuurgraad: de pH-waarde. Deze ligt normaal gesproken tussen de 3.8 en 4.5. In dit milieu leven een aantal bacteriën en gisten. Zodra de pH-balans verstoord raakt, kunnen deze zich gaan vermenigvuldigen of kunnen ze veranderen naar vervelende schimmels.

Welke klachten ontstaan er door een verstoorde pH-balans?

pH-waardeAls je pH-balans verstoord is, door bijvoorbeeld een verzwakte weerstand, verliest je vagina haar natuurlijke bescherming. Zo loop je meer kans op vervelende infecties, zoals een vaginale schimmelinfectie of geslachtsziekte. Je kunt dit merken aan pijn aan je vagina, een jeukende vagina of een verandering van je vaginale afscheiding. De kleur en geur van je afscheiding kan anders zijn dan normaal. Als je vermoedt dat je pH-waarde uit balans is, dan kun je dit laten onderzoeken. Daarvoor hoef je niet meteen naar de huisarts, maar kun je thuis een pH-waardetest doen. Hiermee krijg je direct te zien wat de zuurtegraad van je vagina is.

Wat kan ik doen aan een verstoorde pH-waarde?

Een verstoorde vaginale pH-balans is vaak een signaal van een onderliggend probleem. Het is dus altijd belangrijk om de oorzaak van een veranderde pH-waarde te vinden. Pas als je de oorzaak van het probleem aanpakt, verdwijnen de symptomen. In de tussentijd is het belangrijk om gezond te eten en je vagina pH-balansgoed te wassen.  Was je vagina niet met zeep en anders met een speciale zeep, met een pH-neutrale waarde. Was je vagina echter niet te veel. Ook vaginale douches zijn af te raden. Deze kunnen de vaginawand beschadigen en geven infecties zo een grotere overlevingskans.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn pH-balans verstoord wordt?

Leef gezond en was je vagina goed, maar niet te veel. Dat zijn de twee belangrijkste tips voor een gezond vaginaal milieu.

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten